SGK Ortodonti Karşılıyor mu?

Dişlerimizde kalıtsal veya çevresel özelliklerden dolayı oluşan çapraşık ve eğri dişlerden ortodonti tedavileri ile kurtulabilme şansı bulmaktayız. Peki, bu nedir? Kelime anlamı olarak düzgün çene yapısı anlamına gelmektedir ve bu gibi eğik ve çapraşık dişlerin tedavisini gerçekleştiren diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Ortodonti yöntemleri kullanılırken farklı tipte diş telleri kullanıldığı için farklı tipte hekim düşüncesi ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birincisi dişin dışına ya da içine takılan sabit tellerdir. İç yüzeye takılan tellere lingual braketler denilmektedir. Dış yüzeye takılan braketler ise 2 gruba ayrılmaktadır. Bu grubu oluşturan porselen braketler ve metal braketlerdir. Bunlardan ikincisi ise takılıp çıkarabilen braketlerdir yani sabit değildir. Dişinize hangi braket yapısının kullanılmasına kendiniz karar verebildiğiniz gibi, bu kararı diş ve ağız yapınız ve hekimin tavsiyesi de büyük oranda etkilemektedir.

Ortodontide kullanılan apareyler farklı çeşitlerde olabilmektedir. Hareketli ve sabit apareylerden oluşurlar. Hareketli apareyler genellikle koruyucu amaçlı olarak kullanılmaktadır. Asıl tedavi üretici yöntem ise braketler yardımı ile olmaktadır. Bu braketler ise ince meral bir yapının dişin üzerine yapıştırılarak titanyum tel ile sürekli dişin üzerinde sabit kalacak şekilde konumlandırılarak dişin bulunduğu konumu zaman geçtikçe değiştiren sistemlerdir. Braketlerin de farklı tipleri bulunmaktadır. Bunlar ise dişin arka tarafından uygulanan lingual olarak, estetik amaçlı kullanılan seramik ya da şeffaf gözüken, beyaz renkli braket telleri bulunmaktadır. Hangi braket tipinin kullanılacağını ise yine hekime ve hastanın görüşmesiyle ortak karar uygulanacaktır. Damon braketler, porselen braketler, metal braketler ve lingual braketlerdir.

Dişinde çapraşıklık veya eğrilik olan herkes dişlerine düzeltme uygulatmak istemektedir. Ancak süresinin biraz uzun sürmesi ve SGK ortodonti tedavisini yetişkinler için karşılamaması sebebiyle biraz pahalı geldiği için birçok kişi bu durumdan mahrum kalmaktadır. SGK nın ortodonti karşılıyor ancak şartları şu şekildedir: SGK sadece 18 yaşından küçük olan hastaların çene eğriliği işleminin ücretini karşılamakta fakat 18 yaşını doldurmuş ve üstündeki hastaların her şeyini üstlenmemektedir. Ssk tarafından hastanın yatak masraflarının ödenmesi 3 aşamada gerçekleşmektedir. Her bir tedavinin aşaması belgelendikten sonra ancak ödeme gerçekleşmektedir. Ödemenin de her aşamanın işlem bedelinin 1/3ü kadarı ödenmektedir. Bu tedavi aşamalarını gösterecek olursak;
• Başlangıç aşaması olarak adlandırılan hastanın henüz ucuz diş teli planlanması tedaviye ve tedavi mekaniklerinin uygulanmaya başlanması sürecidir.
• Tedavi aşaması diye devam eden kısımda ise hastaya uygulanmış olan mekaniklerin ardından planlanan sonuçların alınmaya başlanması ya da belirli bir kademeye gelmesidir.
• Pekiştirme aşaması olan son bölümde ise tedavi tamamen bitmektedir.

Bu aşamaları tamamlamış olan kişilerin her aşama sonrası eğer 18 yaşının altındaysa SGK ortodonti tedavi ödemeleri yapılacaktır. Ancak bu ödemenin yapılması için bir diğer koşul de birinci aşama ile ikinci aşama arasında en az 6 aylık bir süreç olması gerekmektedir. Aynı şekilde ikinci aşama ile üçüncü aşama arasında da en az 4 aylık bir süreç olması gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra hasta bu ödemenin yapılması için tedavinin sadece estetik amaçla olmadığını ve maloklüzyon tipini de açıkça belirtildiği bir sağlık kurulu raporu da alması gerekmektedir. Almış olduğu bu rapor ile Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri, ağız ve diş sağlığı eğitim araştırma hastaneleri ve üniversiteleri, ağız ve diş sağlığı hastanelerinin diş hekimliği fakültelerince verilmiş olan hizmetten kolaylıkla yararlanmaktadır.