Lingual Ortodonti Yöntemi
Ortodonti, dilimize Yunancadan geçmiş bir kelimedir. Kelime ortho ve odons kelimelerinin birleştiği biz sözcük grubundan oluşur ve düzgün diş anlamına gelir. Kelime anlamından da anlaşılacağı gibi ortodonti diş hekimliğinden ayrı olarak, dişlerin ağız içindeki pozisyonlarını ve çene kemiğindeki yerlerini ve ayrıca çene yapısındaki simetrik bozuklukları konu alan ve bu sorunlara çözüm üreten bilim dalıdır. Ortodonti, diş hekimliğinin ardından 4 yıl daha eğitim gerektiren bir uzmanlık dalıdır.
Tel Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Ortodontik tedavilerin en bilineni diş teli tedavisidir. Diş teli tedavisi, dişlerin ağız içindeki yanlış pozisyonlanmalarını ve çene kemiği üzerindeki çapraşıklıkları engeller. Bu tedavi dişin dış kısmına braket ve ark telleri takılmasıyla gerçekleşir. Bu teller zamanla dişteki çapraşıklıkları ve simetri bozukluklarını ortadan kaldırır. Tedavi ortalama olarak 1,5 yıl sürer. Bu sürenin sonunda hasta daha düzgün ve sağlıklı dişlere kavuşur. Bu tedavi hastanın dişlerine, ağzına herhangi bir zarar vermez ve yemek yemesini engellemez. Fakat yemek yerken dikkat etmesi gereken bir takım hususları doğurur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
• Zeytin kaysı gibi çekirdekli meyveler direk ağıza atılmak yerine önce çekirdeği çıkarılıp yenmelidir.
• Gazoz kola gibi gazlı içeceklerden uzak durulmalı, zorunlu durumlarda ise pipet kullanılarak içilmelidir.
• Yemek artıkları dişler ve teller arasında çok daha fazla kalacağı için diş ve ağız temizliğine azami özen gösterilmeli ve yardımcı diş fırçalarıyla günde en az 3 defa fırçalanmalıdır.
• Kuruyemiş ve cips gibi sert gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Diş teli tedavisi gerektirecek durumların temelinde ise beslenme bozuklukları, 20lik dişlerin çıkarak mevcut dişlerin pozisyonlarını etkilemesi, daimi dişlerin bozuk çıkması ve süt dişlerinin erken dökülmesi, diş fırçalama alışkanlığının kişide bulunmaması, tırnak yeme, kalem çiğneme, parmak emme, yiyecekleri sürekli aynı tarafta çiğneme ve her zaman aynı yöne yatma gibi pek çok nedeni vardır.
Ortodontik diş teli tedavisinde yaş önemli değildir. Her yaştan diş dizilimi bozukluğu yaşayan kişiler bu tedaviyi görebilir. Fakat bu ülkemizde sadece çocuklara yapıldığı sanılan bir tedavidir. Bu sebeplerle çoğu yetişkin tel tedavisi hakkında bilgi bile almamaktadır. Bunun yanı sıra tedaviden bilgisi olan fakat estetik kaygıyla tel tedavisinden kaçınan insanlar da vardır. Diş tellerinin ağızda estetik olarak hoş durmaması çoğu yetişkinin bu tedavisinden kaçma sebebidir. Fakat teknolojinin her geçen gün daha çok ilerlemesiyle ortodonti alanında da gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeler en çok da bahsettiğimiz estetik kaygı taşıyanları sevindirecek. Çünkü diş tellerinde oluşan nahoş görüntü lingual ortodonti ile ortadan kalkıyor.
Lingual Ortodonti Uzmanlık İster !
Estetik kaygı taşıyan hastaların için geliştirilmiş bir diş teli tedavi yöntemidir. Bu yöntemde tedavide kullanılan braket ve ark teller dişin ön kısmına değil arka kısmına yani dilin olduğu kısma takılır. Bu sayede tedavi gördüğü düre boyunca hasta, estetik kaygıdan uzak olabilecek. lingual ortodontide diş tellerinin dışarıdan başka kişiler tarafından fark edilmesi neredeyse imkânsızdır. Bu sayede gülüşünüzü elinizle kapatarak saklamak zorunda kalmazsınız. Son zamanlarda normal diş teli tedavisine alternatif olarak geliştirilen lingual ortodonti tedavisi dişlere herhangi bir zarar vermez. Dişlerin iç kısmında yer almasına rağmen yemek yemenizde ve konuşmanızda herhangi bir bozukluğa da yol açmaz. Normal diş tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar neyse bu alternatif çözümde de bunlara dikkat edilmelidir.